Sedan antalet utländska besökare inte speciellt förvånande dippade rejält efter trippelkatastrofen i Japan i mars 2011, så har det ständigt ökat i mycket rask takt. I förrfjol var det drygt 14 miljoner utländska turister som besökte landet, i fjol var det 19,7 miljoner besökare och i år har vi precis passerat 20-miljonersstrecket med nästan två månader kvar av året. Med den takten kan det bli uppemot 24 miljoner besökare i år.
Japanska turistmyndigheten hoppas nu på 40 miljoner årligen under OS-året 2020 och man ser det inte som otroligt att man kan nå 60 miljoner årliga besökare före 2030. Frankrike, som ligger i topp, har 84 miljoner besökare, följt av USA på 77 miljoner och Spanien med 68 miljoner turister under 2015.
Detta är i stort sett ett positivt faktum, då det kommer att göra landet lättare att ta till sig utan japanska, då turistnäringen givetvis inser att det blir lättare att locka och sälja till utlänningar om det finns åtminstone någon med i alla fall rudimentär engelska bakom pannbenet på plats. Man utökar nu antalet turistguider och informationskiosker i kanska så rask takt.
Det negativa är att man får trängas med en massa andra utlänningar, vilket kanske inte är vitsen när man åkt så långt för att uppleva något unikt japanskt. Det blir mindre plats på Shinkansen och på inrikesflyget och hotellenbörjar knaka i fogarna. I städer som Tokyo, Kyoto, Osaka och Chiba har hotellen nu ständigt beläggningsfaktorer på 70-80% (finns givetvis undantag på mindre geografiskt praktiska ställen). Boka alltså i god tid om du ska till de mest besökta orterna.
Nu byggs det nya hotell i rask takt, men man är ändå orolig för att kapaciteten inte ska räcka till. Därför är det mycket prat (och typiskt nog för Japan draget i extrem långbänk) om att ändra på regleringar som idag försvårar för privatpersoner att hyra ut bostäder för korttidsboende.