För alla som är lite nyfikna på det Japan som existerar utanför Tokyo så har vi här en liten kort och koncis geografilektion.
Japan är som bekant ett långsmalt örike som består av fyra större öar och nästan sju tusen mindre dito. Det ligger på norra halvklotet och har fyra årstider som i princip korresponderar med de vi har i Norden. Det är riktigt kallt uppe på Hokkaido i norr på vintern och det är varmt eller väldigt varmt under större delen av året på Okinawa, längst i söder. Däremellan är det inte bara latituden som avgör; det varierar öven kraftigt beroende av höjd över havet.
Landet är uppdelat i 47 så kallade prefekturer i åtta regioner. 43 av dessa är “normala” prefekturer, ken (県), två urbana prefekturer, fu (府, Osaka och Kyoto), ett “territorium”, do (道、Hokkaido) och en metropol, to (都, Tokyo). Därav vanan att säga Osaka-fu och Kyoto-fu men Tokyo-to i det sista fallet.
Ni ser alla prefekturerna här ovan i kartbilden (klicka för större bild).
Japan är ett geologiskt sett ungt område med många aktiva vulkaner (och ännu fler slocknade). Det finns stora områden med riktiga varma källor som de flesta japaner älskar att löga sig i. Vulkanutbrotten är inte speciellt vanligt förekommande; det handlar mest om att de aktiva vulkanerna pyser och ryker lite grann. Dock är det onekligen jobbigt med jordbävningar titt som tätt. De allra flesta dock väldigt små och försynta (även om bara det faktum att något vibrerar okontrollerat - om än så lite - kan få en normal nordbo att hålla sig för hjärtat). De flesta jordbävningar är av en magnitud som gör att man inte märker dem överhuvudtaget om man är ute och går på gatan.
Det extremt bergiga Japan (över 70% av landytan är berg) gör att provinserna kunde vara relativt isolerade förr i världen, och de lokala variationerna är stora, både vad gäller dialekter, kultur och sedvänjor, mat/dryck och naturscenerier. Alla landsdelar har något unikt att erbjuda, så om du har tid så är det väl värt att se inte bara Tokyo och Kyoto.