Japan älskar sina monster

Djävel heter oni på japanska.

Djävel heter oni på japanska.

Monster heter vanligtvis kaiju på japanska. Det skrivs 怪獣 vilket kan översättas till “mystiskt djur”. Ordet används idag framför allt för att beskriva det oändliga antal olika filmmonster som skapats av människorna bakom Godzilla-filmerna. Förutom Godzilla själv, så har vi t ex Varan, Manda, Gabara, Baragon, Battra, Rodan, Kumonga, Mothra och King Ghidora, för att nämna bara några. När TV kom in i bilden, så fick vi dessutom ett antal serier med Ultraman, Japans störste och mest kände “superhjälte”, där han för det mesta slogs med diverse kaiju, där den mest kända nog är Barutan Seijin, “Baltan - utomjordingen”

Kappa är en sorts japansk "näcken".

Det är egentligen inget nytt fenomen, då den historiska japanska folktron vimlar av icke-mänskliga varelser, allt från oni - djävlar med horn i pannan, till kappa, ett sorts mellanting mellan en groda (eller ibland en sköldpadda) och en människa. Kappa är kanske speciellt intressant, då detta lilla monster förekommer i väldigt många gamla sagor och skrönor. Kappa lever i floderna och tycker om att jäklas med människor och djur. Ibland är det oskyldiga saker, som att kika upp under en ung dams kimono, men ofta blir de riktigt farliga, då de kan dra ned människor i djupet och våldta och dränka dem. Det är alltså helt enkelt en japansk “näcken” som man använde förr i tiden för att hålla ungarna borta från farliga vattendrag.

Barutan Seijin - här som leksak.

Alla dessa japanska monster används flitigt även utanför spelfilmens och TV-seriernas värld. De finns självklart som samlarkort och som leksaker, men de får också ofta ställa upp i reklamfilmer. 

Här en längre reklamfilm där en medelålders kontorsslav som blivit förbiklättrad på karriärstegen axlar Ultramans roll i ett slagsmål med Barutan Seijin. Istället för Ultraman får det heta Suruforafan - det japanska uttalet för Sulforafan, ett kemiskt ämne som finns i t ex broccoli, som man säljer som kosttillskott.

Teamet som gjorde specialeffekterna till senaste Godzilla-filmen fick härför leden i uppdrag att göra en raklamfilm för staden Kita-kyushu, och det blev då givetvis en monsterfilm. Snyggt arbete. Den handlar om att Kanmon-sundet mellan Kyushu och Honshu har en väldigt hastig ström, så hastig att t o m detta monster inte kan stå upprätt.