Det är svårt att hitta en mediakanal i Sverige som inte tar upp problemen vi har med tågtrafiken i landet. En svensk kompis som var i Sverige på semester i augusti med sin japanska fru och deras två döttrar vittnade om situationen när vi åt lunch härom sistens. "Vi hade fyra bokade tågresor under Sverige-vistelsen, och tre av de tågen blev inställda!" Istället blev det ersättningsbuss, en alltför vanlig glosa i det svenska språket nuförtiden.
Att svenska tåg inte kommer i tid eller är inställda är något som jag helst inte vill nämna för mina japanska vänner och bekanta; det är helt enkelt genant och något som förvånar japanerna. Sverige har ett gott rykte på många områden, men att ett sådant grundläggande och allmänt behov som en fungerande kollektivtrafik inte tillfredsställs får japanen att lägga pannan i djupa veck om det kommer på tal.
Att tåg blir försenade i Japan brukar bero på en sak och det är att olyckliga människor tar livet av sig genom att hoppa från perrongen framför ett ankommande tåg. Detta är dock ett problem som har minskat i antal då allt fler stationer har fått dörrar på perrongerna.
Att ett tekniskt fel orsakat en försening är något jag personligen upplevt endast en gång under mina 40 år i landet. Det var på ett Shinkansen-tåg mellan Kyoto och Tokyo där man hade ett elektriskt problem under ett par mil av sträckan, vilket gjorde att tåget fick krypa fram i kanske 30-40 km/h. När vi hade passerat problemsträckan gasade istället tågföraren desto mer; det gick mycket märkbart snabbare än vanligt då tåget vibrerade på ett sätt jag inte upplevt under mina övriga mångtaliga Shinkansen-resor. Jag fick senare förklarat för mig att resenärerna har rätt till full återbetalning av biljettpriset om ankomsten är mer än en timme försenad, så det är uppenbart att föraren fick i uppgift att se till att tåget inte blev försenat med mer än 59 minuter och 59 sekunder. Jag har nog aldrig sett så många förtörnade japaner som de som gick till Japan Railways lucka för att klaga efter ankomsten till Tokyo Station.
Orsaken till att de japanska tågen i princip nästan aldrig blir försenade eller inställda, trots att det handlar om tiotusentals avgångar varje dag, handlar givetvis om god planering, hög kvalitet på alla relevanta komponenter och ett rigoröst underhåll. Leverantörerna måste kunna ange komponenters livslängd och sedan byts de ut innan de löper risk att mankera. Att personalen är trogen och trygg gör också att personalomsättningen är låg. Alla är väl utbildade och yrkesstoltheten är påtaglig. Personalrelaterade problem är därför i princip obefintliga.
En av mina favoritaspekter med livet i Japan är utan tvekan den extremt väl fungerande tågtrafiken.
UPPDATERING 22-12-27
Typiskt, får man lov att säga, när tågbolaget Keihin Kyuko får ett allvarligt signalsystemfel som gör att deras tåg stod stilla under flera timmar härom sisten. Då tåget bland annat går ut till flygplatsen Haneda, så ställde detta till ganska mycket besvär för de som hade ett plan att passa.
Man kan väl kanske kalla detta undantaget som bekräftar regeln. Ytterst sällsynt, som sagt, och man kan nog gissa att firman som levererat och sköter underhållet av signalsystemet kan vänta sig dryga böter.