Fenomenet cosplay har dykt upp några gånger i dessa spalter. Det står alltså för Costume Play, eller kosuchuumu purei som det blir när det skrivs med fonetiska katakana-tecken, förkortat blir det kosupure.
Fenomenet som sådant är till en början inte japanskt. Att klä ut sig är ju urgammalt, men detta med att klä sig som en populärkulturell figur som inte finns i verkliga livet, t ex personer eller fantasifigurer ur film, animerad film eller tecknade serier, är något som hade sin början i USA, där det dök upp på de konvent som nördiga fans i serie- och science-fiction-kretsarna drog igång i början av 70-talet (men det hade sporadiskt förekommit ända sedan den första världskongressen för science-fiction i New York 1939!). Nobuyuki Takahashi, ägare till förlag och produktionsbolag för anime och sf, åkte över till USA för att besöka ett av dessa konvent 1983 och rapporterade om det hela i ett flertal sf-tidskrifter hemma i Japan. Det var också han som först myntade uttrycket cosplay.
Idag finns det ett antal mycket stora evenemang i Japan för manga- och animefantaster. Dessa otaku, som är japanska för nörd, är verkligen inte fåtaliga. Comiket (Comic Market) är ett evenmang som hålls två gånger per år i Tokyo där manga-fantaster säljer serietidningar man själva publicerat. Där är cosplay ett mycket viktigt och populärt inslag, och en skickligt gjord utstyrsel/makeup får mycket stor exponering. Varje evenemang drar nämligen till sig drygt 500,000 besökare!! Det är utan konkurrens det största kommersiella evenemanget i Japan.
Den japanska varianten av cosplay, dvs med japanska figurer, har också spritt sig runt klotet i takt med att anime och manga exporterats. Det är kanske speciellt stort i resten av Asien.
Man brukar säga att det finns tre sorts personer som ägnar sig åt cosplay. Den första typen är de som vill uttrycka en beundran för figuren, och kanske en önskan om att vara som figuren ifråga. Den andra varianten är de som tycker om att stå i strålkastarljuset och bli avfotograferade - exhibitionisterna. Faktum är att cosplay faktiskt kan vara en dörr till mera allmänt kändisskap. Till sist så har vi de som gillar den kreativa processen. Det är den sista gruppen som gör de allra häftigaste utstyrslarna. Sedan finns det givetvis kombinationer av dessa.
Att cosplay-folket är nördiga och ambitiösa exhibitionister gör dem givetvis till mycket tacksamma fotoobjekt, och det finns nog nästan lika många amatörfotografer med cosplay som favoritmotiv som det finns folk som klär ut sig.
Bilderna i det här inlägget är tagna av en ung herre vid namn Max Ly från Australien. Vill du kolla in fler av hans fina cosplay-foton, så hittar du dem på hans Facebook-sida och på hans sidor på DeviantART. Ge honom gärna en like på Facebook så blir han glad.