De som levde i Japan på 80-talet kommer ihåg hur ekonomin gick som ett Shinkansen-tåg; mycket snabbt, mycket effektivt och mycket vinstgivande. Det lånades mycket pengar som investerades i både aktier, mark och fastigheter. Det blev en riktigt ordentlig bubbla som till sist sprack i början av 90-talet, som bubblor ju plägar att göra förr eller senare. Från att ha varit ett framtidsoptimistiskt, högkonsumerande, hårt arbetande och ännu hårdare festande folk, blev japanen nästan över en natt deppad och pessimistisk. Siffrorna talar sitt tydliga språk, kan man tycka, med sänkta tillväxttal, högre arbetslöshet, färre fastanställda och en aktiemarknad som värderas till bara ungefär en fjärdedel av vad den var som högst.
Men det börjar faktiskt höjas röster som menar att saker och ting inte är så fasligt jobbiga som man har velat tro. Det handlar om att se statistiken i sin helhet, om att kanske sluta jämföra dagens Japan med det väldigt överdrivna Japan från 80-talet och om att se Japan ur ett global perspektiv. Då blir nämligen bilden lite annorlunda. Då ter sig Japans läge inte lika dystert. Tvärtom kan man mena att Japan lyckats rätt så bra de sista 20 åren. Ingen massarbetslöshet som i vissa EU-länder, BNP per capita är högre än vid bubblans sprickning och i vissa branscher, t ex avancerad maskinutrustning, är exportförsäljningen större än någonsin. Staten har mycket stora lån, men då allt är upplånat av de japanska hemmafruarna, är det inget gigantiskt problem. Tillgångarna utanför Japan växer, medan t ex USA blir högre och högre belånat utanför landet.
Min personliga åsikt är att Japan är otroligt starkt på många områden och att det idag framför allt handlar om att reformera det föråldrade och i många fall komplett kontraproduktiva utbildningssystemet och att se till att man bland annat börjar lära sig språk på ett mera optimerat sätt. Det finns en uppsjö av duktiga företag som lider av en krympande inhemskt marknad men som helt enkelt inte vet hur man ska bära sig åt för att sälja utomlands. När de får kunskaper om språk och kultur utanför Japan, kommer vi nog att få se en stor exportökning. Idag är exporten bara ca 15% av Japans BNP, medan den är ungefär 55% i Sverige. En bra bit kvar att växa där.
En annan viktig reform som är kvar att göra, är för Japan att en gång för alla överge tanken om att man måste konkurrera med låglöneländer. Istället borde man bli Asiens Schweiz (eller Tyskland eller Sverige), dvs koncentrera sig på högteknologisk produktion med goda marginaler. Den tekniska kompetensen finns ju onekligen där. Det handlar istället om politik, ett område i Japan där det finns både systemfel och brist på kompetens.