MUJI är idag inte längre ett okänt namn i Sverige, då vi sedan ett antal år har några butiker inom landets gränser. Som så ofta annars, är MUJI en förkortning av det längre och krångliga "riktiga" japanska namnet. Mujirushi Ryouhin heter märket egentligen, vilket betyder "Inget Märke, Bra Vara". När jag kom till Japan 1982, hade märket funnits i två år, men då som ett house brand för snabbköpskedjan SEIYU, då ägt av SEIBU-gruppen men numera uppköpt av Wal-Mart. Det kändes då konceptmässigt väldigt likt Konsums blåvita serie "varor utan märke".
Det var först 1983 som man öppnade sin första butik i Tokyo, men sedan har det utvecklats enormt. Idag har man 262 direktstyrda butiker i Japan plus ett stort antal franchise-butiker och dessutom ett mindre sortiment i Family Mart-kedjan av närbutiker. Man växer också snabbt internationellt; idag har man drygt 200 försäljningsställen utanför hemlandet.
Varför är MUJI så populärt? Ja, det handlar väl dels om att designen är extremt enkel, oftast mycket funktionell och dessutom tidlös. Sedan har man ett brett sortiment av varor idag: mat, dryck, kontorsvaror, kläder, möbler, hygienartiklar och hemelektronik, mm. Man kan alltså i princip leva hela sitt liv med enbart MUJI-varor, vilket ju är ett imponerande faktum. Sedan har det blivit ett sorts "anti-märke" genom sin "märkeslöshet" och sin totala avsaknad av trendkänslighet. Att det dessutom är rimligt prissatt gör att ekvationen går ihop utan problem. En mycket konsekvent och skicklig varumärkessatsning.
Det finns många "designklassiker" bland MUJIs alla produkter genom åren. Här hemma hittar jag både porslin, väskor, plånböcker, mössor, tröjor, skohorn och väckarklocka. En av de mest ikoniska produkterna är dock CD-spelaren i bilden ovan, designad av Naoto Fukazawa, chef för IDEO Japan på den tiden man hade Tokyo-kontor.
Även om MUJI alltså finns i Sverige idag, så är det bara en mindre del av sortimentet, så jag rekommenderar alla som gillar märkets avskalade design att besöka en MUJI-butik i Japan om ni kommer över. Den största i Tokyo ligger bredvid SEIBU-varuhuset rakt ovanpå Ikebukuro station (JR Yamanote Line med flera tåg och t-banelinjer).