Igår skrev vi om ganska typisk japansk snabbmat. Idag blir det mera snabbmatssnack. Lite mer västerländskt, men ändå knasigt japansk!
Man kan nog med fog säga att mat i Japan generellt sett är nyttigare än i västvärlden. Den klassiska japanska maten handlar mestadels om fisk och skaldjur, grönsaker, ris och grönt te.
Men, som med allt annat i detta samtidigt både extremt förutsägbara och samtidigt extremt överraskande och omtumlande land, så finns det en helt annan sida också.
Se här bara. Lotteria, en av Japans (och Koreas) egna McDonalds-kloner, som i normala fall serverar relativt normala hamburgervarianter, får ibland totalspatt och lanserar saker som i princip bara existerar för att skapa uppmärksamhet i media samt påskynda kundernas väg mot hjärtinfarkten.
Det senaste är en “tema-burgare” som man lanserar tillsammans med bolaget bakom Attack on Titan, den engelska, tyvärr något felaktiga, översättningen av det japanska originalets Shingeki no Kyojin, dvs Attacking Giant(s). Det handlar om en manga/anime där mänskligheten bor i städer med höga murar som skydd mot gigantiska humanoida varelser som gillar att slå sönder saker och käka människor, utan någon uppenbar anledning. Tillräckligt bra story för att sälja 28 miljoner serieböcker hemma i Japan. Den tecknade TV-versionen är en jättehit den med, och den har börjat visas i länder som USA, England och Australien. En live-action-film är tydligen på gång också..
Eftersom serien handlar om gigantiska varelser, så bör de rimligen också ha en gigantisk aptit, och hela kampanjen handlar om gigantisk mat. Som synes kan man få sig till livs en tio våningar hög ostburgare som tillsammans med en liten maskot betingar ett pris av ca 130 SEK. Medicin för efterföljande magproblem ingår ej.
Vill man vara lite snällare mot magen, kan man köpa en dubbelburgare, en femvåningsburgare eller en sjuvåningsburgare istället.
Förra året hade Lotteria en faktiskt ännu mera mysko kampanj med en så kallad “lägg på allt”-burgare, där man kunde beställa en burgare med allt inkråm som restaurangen hade på menyn inlagt mellan två bröd. Förutom att ifrågasätta diverse egendomliga smakkombinationer så kan man ju fråga sig hur praktiskt möjligt det är att konsumera en skapelse av det här slaget utan att göra omgivningen både nedskräpad och nedkletad! Man får hoppas att en ordentligt tilltagen haklapp ingick i priset.
Det kan verka motsägelsefullt med dessa kreationer i ett Japan där allt brukar vara finstämt, välordnat, exakt, harmoniskt och ganska nyttigt. Men i ett land med 127 miljoner människor finns det så klart utrymme för diverse subkulturer, och “grabben med god aptit” har alltid varit en figur i den stora massan som hyllats i många läger. Man kan anta att det är de unga grabbar som sedan växer upp till framgångsrika sumo-brottare som stått rollmodell för denna typ av idealman. Tävlingar för storätare är inte ovanliga på TV i Japan, och det faktum att även VM i storätande brukar kunna visa upp japaner och koreaner i toppskiktet, säger väl en del om att detta är en integrerad del av matkulturen, även om det är en mindre nisch.
Gochisousama deshita (tack för maten)!
Här har ni en trailer till Attack on Titan om det kan vara av intresse.