Vare sig ni redan varit i Japan eller planerar en resa framledes, så är ni säkert medvetna om att Japan är lite ökänt för den ofta obefintliga eller mycket knaggliga engelska som dess innevånare presterar. Även om japanerna gärna vill skylla på sig själva, så är det ju i själva verket resultatet av flera saker utanför den japanske individens kontroll. Dels är det japanska språket i stort sett väsensskilt från nästan alla andra språk både vad gäller grammatik och uttal (koreanskan kommer närmast), dels har det japanska utbildningsministeriet valt att undervisa i utländska språk på ett sätt som förenklar betygsättning men knappast förbättrar elevernas kommunikationsförmåga, och till sist så sätter den typiska japanska heliga "kundnyttan" en käpp i hjulet. Självklart ska allt dubbas till japanska, för kundnyttans skull, så möjligheten för japaner att lyssna på utländska språk begränsas kraftigt. Och till råga på allt skrivs alla utländska låneord inte med latinska bokstäver, utan med de fonetiska katakana-tecknena, som då givetvis men tyvärr följer den japanska fonetiken. Då är det oundvikligt att escalator blir eskareetaa och sexual harassment blir sekushuaru harassumento. Med andra ord så sitter japanen ofta låst i en miljö som är 99% japansk och med lärare i engelska som ofta själva inte är flytande i språket. Det är ytterst få av de "engelskalärare" jag träffat som har talat begriplig engelska.
Så även om det ibland dyker upp japaner med bra eller t o m perfekt engelska, så kan man inte utgå från att man i alla givna ögonblick ska ha den lyxen tillhanda. Därför är det väldigt förmånligt att ha lite japanska i sin egen verktygslåda när man åker till Japan. Och med det så menar jag all den japanska, hur litet eller mycket det än må vara, som du lyckas stoppa in i huvudet. Du kan inte ana hur långt man kommer med minimal japanska, jämfört med ingen alls!
Det finns numera ett antal helt kostnadsfria resurser på nätet för dig som vill lära dig lite eller mycket japanska. Jag föreslår att du koncentrerar dig på att förstå och kunna tala lite japanska i första hand. Skrivspråket är givetvis också viktigt, men det är ett valfritt tillägg i början, tycker jag. Där räcker det om du t ex lär dig (eller har med en lista) på de ställen du tänker besöka skrivna på japanska (här kan du givetvis be hotellets personal om hjälp så att du har en skriven lapp med din destination att ge taxichaufförer, etc).
The Japan Foundation (som skrivs Internationella Utbytesstiftelsen på japanska) är en statlig stiftelse för språkligt och kulturellt utbyte över gränserna, och de har ett material som nu kan beskådas på YouTube. Det är en nybörjarkurs vid namn Let's Learn Japanese Basic och den verkar härstamma från sent 70-tal/tidigt 80-tal.. Lite tidsmaskin för mig, då det ju är i den vevan jag först hamnade här. Ni behöver dock inte vara oroliga för att japanskan man lär ut skulle uppfattas som ålderdomlig.
Här har ni lektion 1 och länkar till alla de andra avsnitten:
Om ni känner att ni skulle behöva textmaterialet som ingick i den här kursen, så föreslår jag att ni googlar på Let's Learn Japanese Basic, så dyker det upp ett antal sajter som tillhandahåller PDF-filer.
På den även i övrigt ypperliga resurssajten OpenCulture.com finns en förteckning över en hel del annat material för den som vill plugga japanska på nätet. Där finns t ex en hel del podcast-material som du kan ha med dig i telefonen när du åker till jobbet eller plugget.
I början kan japanskan verka vara som ett obestigligt berg, men kom som sagt ihåg att även den minsta lilla japanska är väldigt mycket bättre än ingen alls. Logiken är annorlunda, men när den väl sitter där, så blir allt mycket enklare. Dessutom kan vi svenskar trösta oss med att den japanska fonetiken sitter ganska bra i våra munnar.
Ganbatte kudasai!