Om jag frågade "Sushin ni ser här ovan, är den riktig eller är den gjord av plast?", så skulle jag tippa att många nog skulle gissa att det är ätbart. Men det är alltså plastmodeller.
Fotot är precis nytaget, då jag kilade ut här och käkade lite sushi till lunch. Så här ser det ut utanför krogen vid lunchtid, då man serverar den här typen av färdiga sushi-set. Visst blir man sugen? Det är givetvis meningen att det ska vattnas i munnen på dig och det är därför det är extremt viktigt att det är så realistiskt som möjligt.
Den här typen av fuskmat har funnits sedan 1920-talet i Japan, och som så många andra hantverk i det här landet har det utvecklats till en konstart där mästare lär upp lärjungar i de ganska många tekniker som används för att ge "matvaran" rätt färg, form och struktur.
Många restauranger har en display i fönstret med alla rätterna på menyn som fullstora plastmodeller. Det är tacksamt när man är ny i landet och inte kan språket. Bara att be att någon i personalen kommer med ut så kan du peka på vad du vill ha.
Vill man köpa hem lite plastmat, rekommenderar jag ett besök i Kappabashi, mellan Asakusa och Ueno i östra delen av centrala Tokyo. Det är en lång gata med över 170 olika butiker med köksgeråd och annat som restauranger och kaféer behöver. Det är dock fritt fram för vem som helst att handla. Jag har lotsat dit många svenska kunder och vänner för att handla allt från gigantiska gasbrännare och handknackade wokpannor till lackvaror, porslin och knivar. I en av de mest innehållsrika knivbutikerna kan ägaren säga "det är momsfritt" på svenska, då han får besök nästan varje dag av kabinpersonalen på den dagliga SAS-kärran som går dit för att handla GLOBAL-knivar.
Kappabashis handelsförening har en webbsajt med en sida på engelska.
Här en videorulle om plastmatsfenomenet: