Kommer någon ihåg hitlåten Big In Japan med Alphaville från 1984? Det var på den tiden ingen rockgrupp i världen med självaktning kunde vara utan en "Live at Budokan"-platta. Alla ville bli "Big in Japan", och av förståeliga skäl, då den japanska marknaden var (eller fortfarande är) näst störst i världen i pengar räknat på nästan alla områden. ABBA var en av de grupper som gjorde riktigt ordentligt med japansk flis, vilket de faktiskt fortfarande gör då musicalen Mamma Mia varit en hit varje kväll i åtminstone ett decennium.
Men intresset för Japan bleknade betydligt när den gigantiska japanska ekonomiska bubblan sprack i början av 90-talet. Det faktum att efterkrigstiden största tillväxtmirakel hade snubblat fick stora rubriker, och av någon anledning var det många som tog det som ett tecken på att landet nu var en föredetting som inte hade så mycket att erbjuda längre. I själva verket hade landet bara blivit "normalt", med ungefär samma problem som många västerländska ekonomier haft sedan länge. Det är först nu, då jättelika naturkatastrofer och OS 2020 satt Japan på kartan igen, som intresset för den japanska marknaden på allvar ånyo vaknat upp.
Man kan fråga sig hur många miljarder svenska företag har missat genom att mer eller mindre ignorera Japan under dessa dryga två decennier?
Men det är ingen idé att gråta över spilld sake! Det är fortfarande inget fel att bli Big in Japan, och ett svenskt varumärke som på senare tid verkligen kommit upp i den ligan är Lisa Larson. Vi skrev ju häromsistens om hur hennes design nu pryder en kollektion kläder från jättekedjan Uniqlo, och nu ser vi att det släppts en serie pappers- och köksprodukter med hennes signatur på. Här är lite bilder från en Lisa Larson-mässa på Itoya, en stor pappersvarukedja i Tokyo. Denna mässa startade i förrgår och pågår fram till den 21:a dennes.
Intresset för skandinavisk form är stort i Japan och det verkar inte vara en trendbubbla utan något som kommer att finnas kvar inom den förutsägbara framtiden.
Sverige har ett väldigt gott varumärke i Japan, och det är något som fler svenska företag borde utnyttja!