Den japanska regeringen släppte i tisdags ett vitpapper om befolkningsutvecklingen i Japan. Det är ingen rolig läsning om man är orolig för tvåsamhetens framtid i Japan.
Här är fem av de mest notervärda delarna av statistiken:
1. Allt fler väljer att gifta sig sent
Rekordmånga 71,8 % av männen och 60,3 av kvinnorna mellan 25 och 29 har aldrig varit gifta. 1980 var samma procentsiffror 55,1 för män och 24 för kvinnor. Kvinnorna gifte sig alltså betydligt tidigare förr. Det stigma som förr fanns om man blev ungmö är inte lika starkt längre. Gammal ungmö blev man på den tiden vid fyllda 25!
2. Man gifter sig senare i livet, framför allt om man är kvinna
Snittåldern vid första giftet för en man var 30,8 år 1980. Samma år var snittåldern för kvinnor 25,2. Idag är snittåldern för kvinnor 29,2.
3. Allt fler väljer att inte alls gifta sig
Idag har 20,1 % av alla män som fyllt 50 aldrig varit gifta, medan siffran var låga 2,6 % 1980. Samma siffror för de 50-åriga kvinnorna är 10,6 % idag jämfört med 4,5 % 1980.
4. Kvinnor väntar länge med att skaffa barn
Snittåldern vid första barnets födsel är 30,3 år för kvinnor. Det har aldrig legat så högt tidigare. 1980 var snittåldern 26,4 år.
5. Män är oroade för pengarna, kvinnorna vill ha frihet
Enkäten frågade efter orsaken till varför folk valde att gifta sig sent eller inte alls. Männen svarade "för att jag inte har råd" medan kvinnorna menade att det var "för att jag inte vill förlora min frihet".
Regeringen Abe säger sig förstå problemet och hävdar att man tänker införa diverse program för att vända den här trenden. Så länge man inte kan ändra på de styrande männens attityd till kvinnornas plats i arbetslivet och samhället, lär dock trenden inte vända. Med tanke på hur generellt konservativa äldre japanska män kan vara, kommer det förmodligen att dröja åtminstone 20 år till innan vi eventuellt kan se att kurvan vänder.