Välkomna ska ni vara till ett nytt år med Japanbloggen!
Det blev ett mycket längre uppehåll än planerat, då både diverse datorstrul och en jobbig förkylning kom och ställde till det för oss.
Vi har precis kommit hem från ett traditionellt nyårsfirande nere hos tjocka släkten i den lilla staden Sakurai i prefekturen Nara. Nara, liksom grannen Kyoto, ligger i en dalgång, vilket bland annat medför att det är extra varmt på sommaren och extra kallt på vintern. Vi fick snö på nyårsdagen, och snabbtåget från Kyoto hem till Tokyo var faktiskt en halvtimme försenat på grund av snön. Tåget nästan kröp fram mellan Kyoto och Nagoya, och även om föraren (eller piloten, som man frestas kalla en Shinkansen-förare) sedan trampade plattan i mattan till den milda grad att tåget nästan vibrerade, så blev det alltså en ordentlig försening. Till saken hör att reglementet säger att om tåget är mer än en timme försenat till sin ändstation, så får man hela biljettpengen i retur, och det är ju något som Japan Railways helst vill undvika.
Förutom att man äter en massa god mat under nyåret i Japan (lika viktigt som julmat under julen i Sverige), så finns det ett antal ritualer att gå igenom. Den kanske viktigaste är att gå till ett tempel, helst så snart som möjligt efter tolvslaget på nyårsnatten, för att be om ett gott år för en själv och de nära och kära. Även om japaner i gemen inte kan beskrivas som speciellt religiösa, så är man traditionsbunden och ett besök i templet brukar de flesta peta in i nyårskalendern. Ni kan se här ovan hur det kan se ut om man väljer ett populärt tempel att besöka. Vi åkte först en bit in på nyårsdagen till Tanzan Jinja, ett mycket vackert och dessutom vackert beläget tempel uppe i bergen en bit från Sakurai. Det lär vara mycket vackert både på våren (med körsbärsblom) och på hösten (med vackra höstlöv i berget runtomkring) och det är såpass poppis att det funnits ett turisthotell precis bredvid templet de sista 50 åren.
I templet kan man dels beundra den urgamla byggkonsten med de ofta mycket vackra träkonstruktionerna, och dels ägna sig åt att eventuellt tro på bönens makt. Man brukar lägga lite pengar i en mycket stor kollektkista, klappa med händerna och önska sig ett bättre år än det förra. Sedan kan man också köpa sig en mikuji - en liten papperslapp där man får veta om året blir halvbra, bra eller jättebra. Alternativt köper man en liten amulett som sägs innehålla magiska krafter som kan hjälpa till med olika saker: det kan handla om att skydda mot trafikolyckor eller hjälpa till med en bra födsel av barnet som är på väg, till exempel.
Här har ni ett litet bildgalleri att bläddra igenom (nya bilder 7:e januari):
På vägen hem kan man passa på att handla lite godis i någon av de många småbutiker som brukar kanta gatan upp mot ett tempel i Japan eller rentav sätta sig ned med en kopp grönt te och en klassisk japansk karamell.