Förlagsgruppen Nikkei, med Japans största affärsdagstidning Nihon Keizai Shinbun i spetsen (ungefär Dagens Industri plus Veckans Affärer plus Privata Affärer plus en drös andra specialtidskrifter om ekonomi plus ett större bokförlag med dito böcker), har precis kommit ut med sin rapport över ledande nya produkter, tjänster och trender i Japan för första halvåret 2015. Det kan vara intressant läsning för alla och envar som är intresserade av världens tredje största marknad.
Man har valt att dela upp det hela ungefär som en Sumo-turnering, där det finns två grupperingar, en västlig och en östlig, där det koras en stormästastare i varje (yokozuna), en tvåa i varje (ozeki), etc, etc. Här skriver vi då för enkelhetens skull “delad förstaplats”, etc.. Hur man egentligen burit sig åt för att rangordna det hela är dock oklart. Se det som en förteckning över heta produkter, tjänster och trender, helt enkelt; vissa är tecken på längre trender medan andra är heta stjärnor som faller mot marken inom några månader.
Delad 1:a-plats
Inkommande turister
Turistströmmen från utlandet fortsätter att öka i mycket snabb takt (ca 14,5 miljoner 2014, ca 20 miljoner 2015!). Turisterna köpte produkter och tjänster för 706 miljarder yen under januari-mars i år, upp 64 % jämfört med samma period 2014. Mat, elektronik, kameror och inte minst de berömda japanska toalettstolarna med inbyggd värme och dusch. Utlänningarna gav också en fin skjuts åt turistnäringen ute i landet, vilket är glädjande. Tokyo och Kyoto är bara en liten del av Japan-upplevelsen.
Hokuriku Shinkansen
Senaste skinkansen-linjen gör att man nu kan förkorta resan till Kanazawa och Toyama, ute på den japanska västkusten, med över en timme. Den nya linjen har fler än tre gånger så många passagerare som den gamla expressen hade tidigare. Kanazawa är som Kyoto, fast betydligt mera i originalskick, då det ligger långt bort från både krigets bomber och giriga markutvecklare.
Delad 2:a-plats
Franske ekonomen Thomas Pikettys Bok “Capital in the 21st century” sålde 140,000 ex i Japan. Det är stort för en utländsk bok.
Höjda löner
Nja - inte överallt, men på storföretagen höjde man snittlönen med 2,59% i våras. Alltid något i ett land som i princip haft stagnerande löner i 25 år. Om detta kan förväntas spridas till de mindre företagen är dock mycket oklart. Minimilönen i Japan är i snitt 780 yen i timmen (ca 54 kronor), och den varierar beroende av region och industrislag. Inte mycket att leva på..
Delad 3:e-plats
Flottyrmunkar på 7-Eleven
7-Eleven kom härför leden på tricket att servera färskbryggt kaffe för 7 kronor koppen. Det blev en omedelbar succé och alla andra närbutikskedjor hakade givetvis på (tyska kaffeautomatstillverkarn WMF jublar). Detta satte delvis hård press på konventionella kafékedjor, men även på hamburgerbarer och andra ställen som delvis haft sin inkomst från drycker. Nu kommer 7-Eleven med sitt nästa drag, nämligen donuts av högre kvalitet än de man normalt kan köpa på närbutiken. Förutom alla ovanstående, får därmed Mr Donuts, Dunkin Donuts och Krispy Kreme ny konkurrens. Kafémarknaden i Japan verkar inte kunna överhettas.
Eat-in på snabbköpet
Man kan köpa färdigmat på alla snabbköp i Japan. O-nigiri, o-bento, yakitori, smörgåsar, etc.. Givetvis alla möjliga kalla eller varma drycker, likaså. Vad som inte funnits tidigare är emellertid någonstans i lokalen att förtära detta. Detta kommer nu starkt, med ett specificerat område utanför kassorna med bord och stolar där man stressfritt kan äta och dricka det man inhandlat. Ännu en trend som hettar upp både kafé- och snabbmatsmarknaderna.
Delad 4:e-plats
Apple Watch
Apples smartklocka har gått bra i ett Japan där det säljs fler iPhones än Android-telefoner, trots att Android-lurar tillverkas av ett tiotal tillverkare för försäljning i Japan.
Drönare
De små radiostyrda helikoptrarna är givna i ett land som tillverkat radiostyrda plastmodeller så länge genren funnits. 50,000 såldes under första halvåret. Dock har det inte varit okontroversiellt med både olyckor och mindre respektfullt användande här och var. Bland annat faran för terroristattacker med drönare gör att lagstiftare hotar med just lagstiftning för att begränsa användandet.
Delad 5:e-plats
En fickkalender med motiverande citat från fd tennisstjärnan Shuzo Matsuoka blev en överraskande jättehit. Den sålde nästan en miljon exemplar.
Rhythm Neta (rytmiska skämt)
En ny sorts ståupp-komik där komiker rappar fram skämt.
Delad 6:e-plats
Basebollstjärna återvänder hem.
Baseballproffset Hiroki Kuroda hoppade av sin lovande USA-karriär för att återvända till sitt hemmalag i Japan trots lukrativa kontrakt i Staterna. Borta bra men hemma bäst. Ett minus för Japans ständigt stapplande globaliseringsprocess.
Marie Kondo - storsäljande undanstökandespecialist
Denna dam har sålt 3,4 miljoner exemplar världen runt av boken The Life-changing Magic of Tidying Up. Solklart att det kommer en sådan bok från trångbodda Japan, där man inte kommer in i lägenheten om man inte städar undan regelbundet (i alla fall i storstäderna och i lägenheter för normalinkomsttagare).
Delad 7:e-plats
Jubileumskort från Tokyo Station
Tokyo Station fyllde 100 år och det firade man med att sälja Suica-kort (elektroniska förköpskort för tåg, t-bana och bussar) med ett speciellt jubileumsmotiv. Om vi inte nämnt det förut, så finns det en stark samlarkultur i Japan (en viktig komponent i Otaku-kulturen, givetvis). East Japan Railway planerade för att sälja 15,000 kort; man fick beställningar på 4,99 miljoner kort!
Naritas budgetflygterminal
Naritas Terminal 3, reserverad för LCC - Low Cost Carriers - öppnade i april. Man planerar för 5,5 miljoner passagerare per år. Om man frågar Japanbloggen så är den siffran alltför konservativ.
Delad 8:e-plats
Mikrobryggerier
När bloggen kom till Japan 1982 fanns det inga mikrobryggerier. De var helt enkelt förbjudna. Man fick inte starta ett bryggeri om man inte från start kunde lova en ganska hög minimiproduktion (en regel som givetvis fanns på plats för att skydda de fyra stora bryggeriernas marknadsandelar). Sedan några år är det dock fritt fram, och nu har de verkligen kommit upp i fart, med många barer som specialiserar sig på mikro- eller regionala -brygder. Mycket gott att botanisera bland för ölälskande nordbor.
Blue Bottle Coffee
Amerikanska specialkaffemärket Blue Bottle kom till Japan och öppnade fik i Tokyo. Jätteköer hela tiden. Ett tecken på att japanens ständiga letande efter den perfekta “vad-som-helst” inte avstannat. Det har snarare återigen tilltagit på sista tiden. Den som har en produkt för “finsmakaren” hittar alltid en marknad här.
Delad 9:e-plats
Gaucho-byxor
Uniqlos budgetmärke G.U. lanserade sk Gauchos-byxor, dvs de vida och ned till halva underbenet räckande byxorna som argentinska gauchos använder. Det blev en jättehit och man sålde en miljon brallor under de första två månaderna efter lanseringen.
Sportsandaler
Enkla sandaler med extra tjocka sulor blev en något oförklarlig hit. Kanske för att de både är bekväma och ökar den upplevda längden på de många unga och lite kortare japanska damerna med längdkomplex.
Ja, som ni ser så är och förblir Japan en mycket dynamisk marknad för allehanda varor och tjänster. En marknad som man dels kan se som en inkomstkälla i form av 127 miljoner relativt köpstarka individer och dels som en extremt varierad och trendkänslig barometer för vad som komma skall.
En idékälla av rang.