Den japanska sajten Madame Riri är alltid intressant och informativ. Den handlar om Japan sett ur utlänningars ögon och om utlandet sett ur japaners ögon.
Nu senast hade man gjort en enkät om vilka fem grejer som utlänningar bosatta i Japan saknar från sitt hemland.
1. Bankomater som fungerar med utländska kreditkort
Detta är ett ständigt problem som vi belyst några gånger. Utöver 7-Eleven och japanska Posten, så är det få bankomater som fungerar med icke-japanska kort. Jag har aldrig personligen upplevt det problemet, då jag skaffade mitt första kreditkort här i Japan, men det är ett stort problem för många som kommer hit i tron att i ett såpass modernt land som Japan ska väl banksystemet fungera som i västvärlden.
Problemet är dock på väg att lösas, då regeringen insett att det är ett hinder när man nu vill öka turistströmmen till Japan och man har därför satt press på bankerna att fixa det hela.
UPPDATERIING 2020-03-19
Det här problemet kan nog anses vara löst vid det här laget. De flesta jourbutiker har idag bankomater som tar utländska kort, och allt fler banker ger nu samma service.
2. Centralvärme
Jo, bara att hålla med. Lägenheter och hus är dåligt isolerade (utom på Norrlands-kalla Hokkaido) och då det kan bli rejält kallt på vintern i nästan hela Japan så skulle man önska att man hade sett på uppvärmning lika seriöst som man ser på mat och dryck. Jag tror faktiskt att detta är en punkt som inte kommer att förbättras nämnvärt inom överskådlig tid, då de flesta japaner (som aldrig testat centralvärme) inte ser det som ett problem att bara ha punktvärme i enbart det rum man befinner sig i för stunden. Att man har höga energipriser gör inte saken bättre.
Är du här på korttidsbesök och bor på hotell har du givetvis inga problem av det här slaget; där brukar man brassa på rätt bra med värmen.
3. Kläder och skor i lite större storlekar
Detta har förbättrats betydligt under mina dryga tre decennier i landet. I början hade jag stora problem med att hitta kläder och skor i lämpliga storlekar, trots att jag vägde drygt 20 kg mindre än jag gör idag. Nu finns det kläder i normal svensk vuxenstorlek, men utbudet är inte lika stort som hemma. De flesta japaner är både kortare och tunnare än de flesta västerlänningar, så det är klart att marknaden svarar på det behovet innan man tänker på oss "välväxta". Det utmärkta japanska jeansmärket Edwin finns till exempel i större storlekar, och Uniqlo brukar också ha ett bra sortiment av lite större kläder. Men även om det funkar i övrigt, så är ärmlängden fortfarande ett vanligt problem för västerlänningar.
4. Billig och god pizza
Beställer man hem en pizza i Japan så kan man räkna med att det kostar mellan 140 och 200 kronor per styck. Hur i helsike går det till? Jo, det är nämligen så att pizza är relativt sett ny mat i Japan, och pizzeriorna har lyckats etablera den lite mer exklusiva stämpeln som allt nytt och poppis lätt får i det här landet. Det börjar dock komma trevliga uppstickare som kedjorna Cona och Napoli som säljer pizzor för under hundringen. Bra pizza i Japan är väldigt bra, kan vi tillägga. Pizzorna i snabbköpsdisken är visserligen billiga, men de bör undvikas då de inte är några höjdare smak- eller näringsvärdesmässigt.
UPPDATERING 2020-03-19
De prisvärda pizzornas tid är här i Japan. Vi har nu två pizzakrogar i närheten som tar mellan 50 och 100 kronor för en pizza. Och de smakar helt OK.
5. Kramar
Japanerna är dels lite blyga av sig i gemen, och dels så har offentligt kramande och pussande aldrig liksom varit något alllmänt sanktionerat. Därför blir det ofta inget kramande eller pussande ute på stan förrän eventuellt en försvarlig mängd alkohol intagits. Det kan kännas lite kallt och ensamt ibland, om man säger så. Man är dock på bättringsvägen även här.. I alla fall upplever jag det som att det blir vanligare att par håller handen och visar lite fysisk attraktion även offentligt.
OK - så långt Madame Riri.. Här följder sedan saker som undertecknad och hustrun saknar i Japan relativt livet i Sverige:
6: Gott bröd
Brödhyllan på lokala snabbköpet runt hörnet är kanske fyra meter lång.. I ett bra svenskt snabbköp är den väl snarare 30 meter lång, och dessutom fylld med bröd som smakar från OK till väldigt bra. I Japan är nästan allt bröd mycket vitt och mycket mjukt och ofta nästan helt smaklöst. Det behöver rostas ordentligt och förses med diverse tillbehör för att vara det minsta intressant. Det är inte omöjligt att hitta bra bröd, men man är ljusår från den svenska mångfalden.
7. God ost för rimliga pengar
Nu när japanerna äntligen lärt sig uppskatta vin, så trodde åtminstone jag att de skulle börja kräva god ost till rimliga priser. Så har det dock inte blivit. Vanlig snabbköpsost är - om man ska vara snäll - mild i smaken. Det vill säga i det närmaste smaklös. Det finns goda importerade ostar, men de kostar då skjortan istället.
8. Ljusa sommarkvällar
Mitt i vintern blir det mörkt ungefär vid 17-tiden i Tokyo-trakten. Mitt på sommaren flyttar sig detta ögonblick endast två timmar framåt, till 19-snåret ungefär. Med andra ord så är alla kvällar mörka på den här breddgraden. Givetvis saknar man därför de ljusa sommarkvällarna i Sverige.
9. Svenska högtider
Midsommar och jul är ju de två viktigaste högtiderna i Sverige, och de har ingen direkt motsvarighet i Japan. Julen motsvaras i och för sig på sätt och vis av nyårsfirandet i Japan, då det handlar om att åka hem till föräldrahemmet och äta traditionell mat för just den högtiden, men det blir ju givetvis inte samma sak. Vi gör vårt bästa för att försöka återskapa svensk jul, framför allt vid bordet, men det blir ju inte samma grej när det är plusgrader och noll snö utomhus. På sommaren finns det ingen högtid som motsvarar midsommar. Man firar obon i mitten av augusti, men det handlar inte om någon speciellt mat utan bara om att förfädernas andar kommer hem och hälsar på.
10. Naturen nära inpå
Det finns gott om storslagen natur i Japan, framför allt om man gillar höga berg och djupa dalar; men den finns inte riktigt nästgårds, i alla fall inte om man bor i Stor-Tokyo, världens största stadsbebyggelse. Här får man åka en timme eller två för att komma till något som liknar Stockholmsk närhet till grönytor. Fotot längst upp är utsikten vi har från avsatsen direkt utanför dörren på tionde våningen. Det föreställer baksidan på ett stort varuhus vi har precis granngårds.
BONUSGREJER
11. Månadskort som gäller i hela stan
Det finns visserligen månadskort att köpa för att åka tåg i den här stan, men de gäller bara från punkt A till punkt B; de är med andra ord bara förmånliga om man åker till en bestämd plats varje dag. Det finns dagskort med rabatt, men de gäller bara för ett och samma bolag, i princip, och då staden har ett tiotal järnvägsbolag så är risken stor att man måste lägga till extra även med ett kort. Problemet är givetvis att man har alla dessa företag som givetvis inte har speciellt väl synkroniserade datasystem. Inget olösligt problem, men knappast något jag förväntar mig ska införas. Som det är nu så betalar de allra flesta som inte jobbar på en fast arbetsplats fullt pris vart de än åker. De elektroniska kort som nästan alla använder idag ger ingen rabatt alls (förutom en liten skillnad som introducerades i och med momshöjningen till 8 % förra våren), så det är utan problem möjligt att bränna hundra kronor eller mer per dag om man har lite ärenden här och var i stan. Med tanke på att man lägger ut pengar i förskott borde det ju vara rimligt med en rabatt, men nej. Så länge inga stora grupper protesterar lär det fortsätta på det här sättet.