I senaste numret av Nöjesguiden - "Sveriges största gratistidning inom nöje" - hittar vi tre sidor om Tokyo. Det hela är skrivet av en ung dam som uppenbarligen aldrig varit i Japan tidigare. Det ska man givetvis inte klandra henne för, och inte heller för att hon begår diverse "nybörjarmisstag". Ibland inser hon att hon begår misstag men ibland gör hon dock inte det, vilket tyvärr gör guiden otillförlitlig. Bristen på faktakontroll gör att intrycket blir att det handlar om ett hastverk som kanske framför allt kommit till för att finansiera en rolig resa till Japan. Hade hon pluggat lite på förhand och dessutom lagt ned några minuter på att kontrollera sina fakta hade det kunnat bli en riktigt bra artikel. Låt oss rätta till några av de grövsta misstagen så att du slipper upprepa dem.
"Japans befolkning spås halveras till år 2050."
Som det ser ut idag så kommer dagens knappa 127 miljoner japaner att minska till ca 86 miljoner fram till 2060. En rejäl minskning men långt ifrån en halvering.
"... en tunnelbanelinje har även döpts efter hunden."
Det handlar alltså om Hachiko, hunden som väntade på sin avlidne husse framför Shibuya station och som förärats en staty som blivit en vanlig samlingspunkt för folk som stämmer träff i Shibuya (och som blivit film av Lasse Hallström). Någon Hachiko Line står inte att finna i Tokyos T-bana. Däremot finns det en kommunal gratisbuss i Shibuya som kallas Hachiko Bus.
"Vi stannar vid en kiosk och plockar upp några Asahi, ett av Japans största ölmärken som också ger ut landets största nyhetstidning med samma namn."
Asahi Beer är det största ölmärket i landet. Asahi Shimbun, dagstidningen, har inget som helst att göra med öltillverkaren. De råkar bara båda ha ordet "Asahi" i sitt namn. Tidningen är näst största dagstidningen i landet efter Yomiuri Shimbun.
"Efteråt får vi sitta i små marmorduschbås med spegel och en rad tvätt- och återfuktade oljor finns till förfogande."
Man besöker alltså ett onsen - en varm källa nere i Odaiba vid Tokyo-bukten. Problemet här är att man inte greppat att man måste tvätta sig noggrant i duschbåset innan man går ned i badet. Stort no-no i Japan att inte vara fullständigt rentvagad innan man badar då alla delar samma badvatten.
"Bildbaserade menyer. Japaner älskar att fota allt de serverar. Utan detta bildintresse skulle vårt matbeställande vara mer riskfullt."
De stora kedjorna har ofta menyer med bilder på alla rätter, men den stora merparten av alla krogar erbjuder inte denna service. Besöker du enbart krogar med bilder i menyn så går du miste om många kulinariska höjdpunkter under ditt Japan-besök.
"Ologiska gatunummer. Taxi runt husknuten kommer bli vardag om du inte likt japanerna gör dig beroende av en kartapp."
Den ologiska numreringen (gatorna är dock inte numrerade; läs mer om det japanska addressystemet här) har funnits i evinnerliga tider, långt innan det fanns kartappar på telefonen. Japaner är alltså inte beroende av något sådant även om de givetvis tycker att det är praktiskt.
"På grund av bostadsbristen och trångboddheten bor många i tjugoårsåldern hemma, och kärlekshotellen används flitigt av platsbristskäl."
Det finns ingen bostadsbrist i Japan, tvärtom. Det handlar istället om pengar, då det givetvis är billigare att bo kvar i föräldrahemmet än att hyra själv på stan. Om man inte pluggar på annan ort, är det nog legio att folk i 20-årsåldern bor hemma i Japan. Kärlekshotellen används inte så mycket av platsbristskäl som av att man a) inte vill visa upp sin billiga och/eller stökiga etta, b) att sagda etta ligger en timmes resa bort, ute i en förort, eller c) att man har en make/maka och/eller föräldrar hemma i lägenheten.
"Vi tar tunnnelbanan till Asakusa, för övrigt känt för sin genuina omgivning med tempel och trädgårdar (det var turistigt, åk inte dit för miljön)."
Asakusas stora dragplåster är Senso-ji, stadens största buddisttempel. Gatan som leder fram till templet är klart "turistig" med billigt krims-krams till salu, men omgivningarna runt templet är genuint shitamachi - nedre stan eller gamla stan som vi skulle säga i Sverige. Området är alltså klart värt ett besök.
"I Kabukicho ligger robotbarerna tätt.."
Nej, det gör de inte.. Robot Restaurant är ett känt ställe (gillar du blinkande neon, hög musik och japanska tjejer i bikini så är det stället för dig; gå bara inte dit för matens skull), men i övrigt är barerna i Kabukicho ganska robotbefriade. Kabukicho är för övrigt ett relativt ökänt och maffiakontrollerat område som jag gärna undviker då det inte råder någon brist på betydligt trevligare och mer prisvärda delar av stan.
Artikeln får mig att komma ihåg min första tid i Japan. Då man inte kan språket är det frestande att tro att det man upplever första veckan gäller hela Japan och alla japaner. Det är lätt att generalisera och tro att "japaner älskar återvinning" eller att "japaner älskar att fota mat". Det är också frestande att tycka att det man skriver om Japan inte behöver faktakollas, då "ingen hemma i Sverige vet hur det egentligen fungerar i Japan".