I juli tvingades premiärminister Abe sätta stopp för förslaget om design för den nya OS-stadion som ska byggas på samma tomt där Kenzo Tanges historiska skapelse stått sedan 1964. När förslaget stod klart i november 2012 skulle det hela kosta 130 miljarder yen. När den slutgiltiga kostnadsuppskattningen kom från arkitektfirman (irakisk-brittiska Zaha Hadid) 2013 så löd den dock på hela 346,2 miljarder yen. Detta lyckades man pruta ned till 252 miljarder här i juli, men då även den summan var nästan dubbelt så hög som den ursprungliga budgeten, tvingades man lägga den föreslagna designen på hyllan då kritiken helt enkelt var för stark. Det pågår nu en undersökning för att utröna varför prislappen kunde explodera på detta sätt och vem eller vilka som kan anses vara ansvariga.
Sedan har vi ju det här med logotypen. Igår, när jag satt på en kinakrog och intog en sen lunch efter ett möte, så körde man en hel timme om logofiaskot på TV. Det bestämdes nämligen i veckan att man skulle överge denna logotyp som fått ta emot mycket kritik för plagiarism och istället öppna upp för en tävling om en ny. Formgivaren Kenjiro Sano har fått mycket skit på nätet för det "problem han har skapat" och han säger att han drar tillbaka sin design även om han fortfarande menar att han är oskyldig till anklagelserna om plagiarism. Det är lite synd om killen, då all uppståndelse förmodligen kommer att ge honom svårigheter att hitta nya uppdrag framledes.
Flera av sponsorerna till OS 2020 har redan tryckt upp material med den nu avpolleterade logon, så det förväntas komma in ett antal skadeståndsanmälningar som ju också kommer att behöva betalas med skattemedel.. Ingen rolig affär, detta.
Till syvende och sidst så handlar det om att de byråkrater och politiker som sitter i toppen för all planering kring olympiaden helt enkelt inte riktigt vet vad de håller på med. De är inte vana vid offentlighetens belysning och tror att de i princip kan pyssla och pussla med budgetar (dvs skattebetalarnas pengar) som de behagar.
Jag hoppas personligen att dessa fadäser kan leda till att alla offentliga finanser blir mer belysta i Japan. Oansvarigt användade av offentliga medel är alltför vanligt och en del i förklaringen bakom det låga valdeltagandet i Japan. Medel-Tanaka utgår helt enkelt från att pengarna inte används ansvarsfullt..