En japansk lag från 1898 säger att en kvinna som skiljer sig inte får gifta om sig förrän efter 180 dagar efter att skilsmässan blivit juridiskt giltig. Det handlar i grunden om att undanröja risken för att hon är gravid vid skilsmässan och därmed föda barnet efter ingående av ett nytt äktenskap. Risken för förvirring vad gäller faderskapet och därmed uppkomsten av arvstvister gjorde att man valde att lagstifta på detta vis.
Idag, när vi sedan lång tid har både tidiga graviditets- och DNA-tester, uppfattas lagen med all rätt som inte så lite kvinnodiskriminerande då japanska män aldrig behövt uppleva denna spärr.
Japanska justitieministeriet ämnar nu lämna in ett förslag till lagändring, och den ändrade lagen säger då att den kvinna som inte är gravid inte behöver vänta med nytt äktenskap, medan den kvinna som bevisligen är gravid måste vänta 100 dagar istället för dagens 180. Då man uppskattar att uppemot 90% av alla kvinnor som skiljer sig inte är gravida, så innebär detta att nästan alla kvinnor nu kan glömma denna tidsgräns.
Dock är det frapperande att man inte kasserar lagen i sin helhet, då det ju inte är några problem att säkerställa faderskapet om frågan skulle komma upp.
Om en icke namgiven kvinna i 30-årsåldern inte hade stämt japanska staten i denna fråga, hade lagen förmodligen fortfarande legat oförändrad.