Idag, torsdagen den 2:a juli, har vi 38 grader i skuggan här utanför lägenheten. I natt blir det som lägst 28 grader. Luftfuktigheten är hög. Luftkonditioneringen går för fullt dygnet runt och elräkningen drar iväg.
Nu har vi haft denna extrema värme i drygt två veckor. Det var ovanligt varmt för årstiden även dessförinnan; både april och maj slog värmerekord för respektive månad. I förra veckan slogs det nytt värmerekord i Japan (sedan statistik började föras) med 41,1 grader i Saitama, en av Tokyos grannprefekturer. Många andra platser runtom i landet har slagit lokala rekord.
Under juli månad dog 96 Tokyo-bor av värmeslag, fyra gånger fler än under samma månad förra året (det är varmt varje sommar i Japan, och folk dör därför i värmeslag varje år). Av de döda var 85,4 % personer äldre än 60. Mellan sista april och sista juli har över 57,000 personer totalt i landet lagts in på sjukhus med uttorkningssymptom.
Man kan tycka att ett land som har kroniskt varma somrar, som dessutom är tekniskt avancerat, borde vara bättre förberett på detta och se till att förebygga alla dessa dödsfall. Några problem är dock det mycket stora antalet äldre, det faktum att många bor avsides på landsbygden med långa avstånd till barn och barnbarn, det faktum att många äldre är konservativa och "vill göra det de alltid har gjort", dvs inte använda luftkonditionering utan fläktar på sin höjd, och det enkla faktum att många äldre inte har samma respons på törst som de yngre har. De känner sig inte uttorkade förrän det blir akut.
En annan faktor är Japans uråldriga macho-kultur, där en man helt enkelt ska tåla lite obekvämligheter utan att knorra. Vi har inga siffror på uppdelning mellan könen vad gäller dödsfall och inläggningar på sjukhus, men vi kan nog slå vad om att det handlar om flertalet män.