Nihon Keizai Shimbun, Japans största dagstidning med tyngdpunkt på ekonomi och industri, meddelar att antalet restauranger som tvingats slå igen på grund av sviktande kundunderlag till följd av Covid-19-pandemin nu överstiger tusentalet. Det är kanske inte så mycket relativt den ca halva miljon krogar som finns i Japan, men det är ändå en signifikant milstolpe. Vad som återstår att se är givetvis om detta blir en trend som fortsätter även efter det att vi fått ett verksamt vaccin. Kommer folk att helt enkelt bli vana vid att laga mat hemma alternativt köpa med sig hämtmat istället för att äta ute på krogen? Min personliga tro är att besöken på krogen, puben och baren helt enkelt är för kulturellt djuprotade i japanerna och själva grundbulten i allt socialt umgänge i landet för att det hela inte ska återgå till det normala igen när oron för virussmitta så småningom lägger sig.
Våra stamställen verkar klara sig, än så länge. Ett vanligt sätt att klara den här svåra tiden är att erbjuda matlådor att köpa och ta med sig hem. Andra sätt är att bygga in skydd mellan gästerna, vanligen i form av plastskynken och/eller liknande. Skydd mellan personalen och gästerna förekommer också i det fall man äter vi en bardisk. Och alla i personalen har givetvis ansiktsmask och i många fall även en plastskärm som täcker hela ansiktet. En kafé/krog-kedja jag ibland frekventerar för ett par trippelespresso och en god bit tiramisu var nästan fullbesatt idag vid 15-tiden. Finkrogarna verkar också klara sig bra. De som är utrustade med en tjockare plånbok verkar vara måna om att stödja sina favoritställen där en lunch kan kosta 2,000-3,000 kr.
NATTÖPPET GER NY SPIK I SMITTOFALLEN
Tokyo och hela Japan slår just nu nya rekord i antal smittofall efter att ha varit nere i en mycket låg nivå under maj och nästan hela juni. Tokyo hade 367 nya fall igår, och siffran för hela landet var 1,264. De nya smittohärdarna verkar framför allt vara klubbar och barer som har öppet till sena natten; speciellt de så kallade hostess- och hostklubbarna är särskilt utpekade. Kombinationen trånga utrymmen med bristfällig ventilation, alkohol och månghövdad personal som dricker med gästerna är givetvis inte idealisk, och Tokyo stad har bett om begränsning av öppettiderna och dessutom erbjudit kontantstöd om man håller helt stängt tills vidare. Om man håller öppet så ombeds man att se till att gäster och personal inte sitter för trångt och att alla har mask på sig utom just precis när de äter eller dricker. Problemet är givetvis att alkoholen flödar och att stämningen brukar bli relativt "flirtig" efter ett antal glas.