Det som kan göra den japanska sommaren mindre behaglig är inte bara värmen utan även den ofta höga luftfuktigheten. Antalet grader ger alltså inte hela bilden. Det gör däremot något som kallas våttemperatur, wet bulb globe temperature på engelska och shikkyukokkyuondo (shikkyuukokkyuuåndå) på japanska. Detta tal, som även kallas värmestressindex, mäter förutom temperaturen även luftfuktighet, vindhastighet, solvinkel och molnighet för att ge en realistisk bild av hur miljön för stunden kan upplevas.
NHK, Japans statliga radio- och TV-bolag, har en engelskspråkig sida på nätet som visar detta värmestressindex för hela Japan. Man kan ange prefektur och ort i en meny eller klicka på en karta över landet och genast få en siffra för orten ifråga som är högst några timmar gammal. Man får också, på ett typiskt japanskt vis, en tydlig anvisning om hur läget är med en tecknad person som går från att vara sval och harmonisk till kokhet och extremt besvärad.
I år kan man säga att sommaren känns extra varm, då man som i princip alla andra bär en ansiktsmask för att inte smitta eller bli smittad. En bärbar bastu framför näsa och mun.