Föreställ er detta: En icke-japan, i det här fallet er trogne bloggare som är svensk medborgare men har ett permanent uppehållstillstånd i Japan sedan ett par decennier, åker med sin japanska hustru till Sverige i mars 2002. Deras återresa till Japan är bokad till en månad senare. Efter en ganska typisk kombinerad arbets- och semesterresa, med många möten med uppdragsgivare, gamla vänner och den tjocka svenska släkten, så ska paret återvända till deras gemensamma arbets- och boendeplats strax utanför Tokyos sydvästra stadsgräns. Men, se det går inte som planerat, för Japan har under tiden infört inreseförbud för personer från ett stort antal nationer, detta för att minska risken för en ökning av antalet smitto- och dödsfall på grund av covid-19. Detta innebär i praktiken att trots att både jag och min hustru har åkt med samma flygplan, besökt samma platser och umgåtts med samma människor under resan, så får hon åka hem till Japan, men jag får inte återvända till det land där jag bor, har min familj, arbetar och betalar skatt. Och det av den enkla anledningen att jag inte har japanskt medborgarskap.
Detta specifika fall har alltså inte inträffat, då vi båda varit i Japan under hela året, men det är ett öde som drabbat tusentals andra i Japan långtidsboende utlänningar.
En bit in augusti mjukades regeln upp en aning, till att medge inresa under “speciella förhållanden”, vilket kan ha handlat om en resa som varit nödvändig på grund av en nära anhörigs frånfälle eller en kritisk operation man behövt som man inte kunnat få utförd i Japan (tyvärr ganska vanligt i Japan att i många fall inte i detalj specificera vad som kan tänkas utgöra grund för beslut - “case by case”), men det är först i morgon, den 1:a september, som man inte längre behöver några speciella skäl till att vilja återvända till Japan. Om man har visum av typen “Permanent Resident”,”Spouse or Child of Japanese National”, “Spouse or Child of Permanent Resident” och “Long Term Resident” så kan man komma in om man har testat sig för corona-viruset före återresan och fått ett negativt resultat, låter sig testas igen vid ankomsten och sätter sig i karantän i två veckor efter ankomsten. Turisterna får vackert fortsätta att stanna kvar utanför Japan ett tag till.
Japan har varit ensamt bland G7-länderna om att i detta sammanhang ha haft en regel som specifikt skiljer på folk och folk beroende av medborgarskap, och man har fått en hel del negativ kritik. Bland andra tyska, franska och amerikanska handelskammare i Japan har inte skrätt orden när man menat att detta varit ett allvarligt hinder för utländska företags verksamhet i landet. Man har faktiskt gått så långt som att antyda att framtida beslut om investeringar i Japan kan påverkas av denna sorts åtskillnadspolitik. Och det är nog, tyvärr får man säga, det sistnämnda som till sist fått japanska byråkrater att ändra på regeln då man inte vill riskera den dubbla risken av sämre internationellt rykte och sämre ekonomi till följd av färre investeringar.
Tokyo Cheapo har en bra sida med information kring de nya reglerna. Betänk dock att reglerna kan ändras med kort varsel igen.