Den japanska närbutikskedjan Family Mart planerar nu att börja använda robotar som arbetskraft i sina butiker. Och de ser typiskt japanskt "gulliga" ut. En spännande utveckling som vi dock inte tror får ett snabbt genomslag i sin nuvarande form.
Man kör nu en försöksverksamhet där en robot styrs på distans av en operatör som ser via robotens kameror till ögon och kan röra armar och fingrar via VR-kontroller på händerna.
Det är imponerande, men jag skulle vilja påstå att detta knappast är vare sig tekniskt eller ekonomiskt redo för total implementering. Problem som återstår att lösa är ganska uppenbara om man tittar på videon här nedan.
- Roboten tar plats och är relativt inflexibel. Den kommer att spärra gångar, som i väldigt många fall är ganska smala i japanska närbutiker, medan den arbetar.
- Den har för långa och inflexibla leder för att fungera i trånga utrymmen och med relativt små varor som ska placeras i ofta smala fack.
- Den är långsam och ineffektiv då alla rörelser är manuella och inte förprogrammerade. Den verkar inte ha någon automatik överhuvudtaget, faktiskt.
- Det blir inte någon ekonomisk fördel att använda en robot då man som synes behöver en människa för att styra den.
- Att roboten är en smula tafatt och inte speciellt flexibel kan man se då hyllorna där den ställer in PET-flaskor har hyllplan som sluttar inåt (inte det normala; de sluttar oftast utåt så att en bakomvarande vara ska glida framåt när kunden tar varan längst fram). Den kan alltså ställa flaskan längst fram i hyllan, men inte föra in den hela vägen längst in. Armen skulle behöva fler leder för att klara av en sådan operation och dessutom kameror och sensorer på fler ställen än i huvudet.
Det är alltså möjligt att man kan komma att få se en robot av det här slaget ute på prov i butikerna, men jag tvivlar som sagt på att vi får ett större deltagande av den här typen av "humanoida" robotar i närbutikerna inom den närmaste tiden. Till det behöver man robotar som klarar sig på egen hand och kan röra sig smidigt på trånga ytor. Det kommer, var så säker, men inte än.
Då tror jag hellre på en miniatyrisering av de suveräna robotiserade lagersystem som de japanska storföretagen använt sig av länge. Tänk er att produkterna kommer ut på en skena ur en öppning i ena väggen och automatiskt stoppas in i respektive hylla utefter väggen, alternativt plockas bort när bäst-före-datum tangerats. Betydligt enklare, snabbare och lättare att automatisera.
Jag hade hand om ett svenskt besök på ett automatlager som Nissan Motors hade (och förmodligen fortfarande har) nere i Yokohama i början av 90-talet. En stor, anonym lagerbyggnad med 10,000 bilar instoppade i ett tio våningar högt kassettsystem som kunde skötas av en enda person. Bara att knappa in önskade bilar så poppade de ut ur systemet för att sedan snabbt köras ut och på en väntande båt för leverans till annan hamn i Japan eller någonstans ute i världen.