Yoshiro Mori är en del av etablissemanget i Japans största politiska parti, Liberaldemokraterna, det parti som innehaft regeringsmakten i landet nästan oavbrutet sedan bildandet 1955; perioderna 1993-1994 samt 2009-2012 är de enda undantagen. Mori satt på premiärministerposten mellan april 2000 och april 2001 men hade aldrig några högre opinionssiffror. Han är ökänd för sina många kontroversiella uttalanden av mycket konservativ för att inte säga reaktionär karaktär.
Mori, som hunnit fylla 83, har varit ordförande i organisationskommitten för OS Tokyo 2020 sedan 2014, och det var på den posten som han härom veckan återigen skapade rubriker genom ett klumpigt uttalande. Han sa nämligen att han tyckte att det var jobbigt att “kvinnor pratar för mycket under möten”, vilket skulle bero på att “kvinnor har ett starkt sinne för rivalitet”. Vi misstänker att det i klartext betyder “kan ni damer inte sitta och hålla klaffen och låta oss män sköta ruljangsen utan störande kritik som vi alltid har gjort?”.
Som vi skrivit om flera gånger tidigare, så är Japan i princip ett enda stort gubbvälde (möjligen med undantag för hemmet i vissa fall). Landet hamnar på 121:a plats bland de 153 länder som World Economic Forum rankar efter hur länderna lyckas med jämlikhetsarbetet mellan könen, så ingen är egentligen förvånad över den här typen av yttranden. Men den här gången så blev reaktionen ovanligt offentlig och våldsam. Krav på Moris avgång kom i princip omedelbart från jämlikhetsbeivrande organisationer, fler än 110,000 signaturer som krävde detta samlades ihop på bara två dagar, och både OS-sponsorer och politiker stämde in i protesterna. Ca 500 frivilliga OS-funktionärer meddelade att man inte ställde upp längre.
Mori avgick muttrande i fredags och det var meningen att han skulle efterträdas av en viss Saburo Kawabuchi, 84 år, utsedd av Mori själv. Sedan skulle Mori bli en sorts “rådgivare”, vilket i praktiken innebär att han skulle kunna fortsätta att dra i alla trådar, med enbart en titeländring som skillnad, allt i normal japansk ordning. Men även detta mötte för en gångs skull starkt motstånd, och nu meddelar kommitten att man ska välja en ny ordförande enligt nya kriterier. Seiko Hashimoto, en av regeringens endast två kvinnor och tillika OS-minister, är tydligen en kandidat.
Det sorgliga i sammanhanget är att vi tror att detta hade kunnat bli enbart en fotnot om det inte varit för OS-spelens globala strålkastarljus. Som vanligt, får man tyvärr säga, så är hotet om att behöva skämmas inför den internationella publiken, dvs en form av gaiatsu (外圧 - yttre tryck), bland de få saker som kan slå in en spricka i gamla förlegade värderingar i det japanska samhället. Många av dessa gubbar förstår nog att man är ett hopplöst föråldrat släkte, men det är ack så svårt att ge upp gamla privilegier om man inte tvingas till det.
UPPDATERING 19/2
Ny ordförande i organisationskommitten för OS Tokyo 2020 är vald. Det blev 56-åriga Seiko Hashimoto, som avgår som OS-minister för att ta upp sin nya post. Hon är före detta proffsidrottare med hela sju olympiska spel bakom sig, fyra vinter-OS där hon tävlade i hastighetsåkning på skridskor och tre sommar-OS, då i bancykling. Hon vann en bronsmedalj i hastighetsåkning på skridskor under vinter-OS 1992 i Albertville, Frankrike.
Det återstår att se om den här historien kan få någon vidare betydelse för mångfalden i det japanska samhället. Många bäckar små kanske till slut kan bli en stor å.