De första vaccinationerna mot covid-19 gjordes i onsdags här i Japan; i första hand är det vårdpersonal som får sina sprutor. I nästa steg är det personer över 65 samt de som har någon form av existerande åkomma som gör att de hamnar i riskgruppen. Med tanke på befolkningens storlek lär man förmodligen inte hinna fram till de yngre medborgarna förrän under senvåren eller tidiga sommaren.
Vi befinner oss i Japans andra officiella nödläge sedan början av januari. Man siktade på att detta skulle vara fram till en vecka in i mars månad, men nu talas det om att man förlänger det hela tills vidare för att lätta på sjukvårdens arbetsbelastning nu när man inte bara ska vårda sjuka utan även vaccinera många miljoner människor. De prefekturer som berörs av nödläget just nu är Tokyo, Kanagawa, Saitama, Chiba, Osaka, Hyogo, Kyoto, Gifu, Aichi och Fukuoka.
Det enda som egentligen skiljer detta nödläge från "normalläget" under pandemin, är att restauranger och barer måste sluta servera alkohol klockan 19 och stänga 20. Det finns fortfarande någon enstaka krog som antingen har öppet som vanligt eller har "stängt" samtidigt som man släpper in stammisar via en bakdörr, men en övervägande majoritet följer bestämmelserna. Detta, tillsammans med det faktum att folk gör sitt bästa för att stanna hemma, gör att siffrorna nu går ned igen. Tokyo, med sina knappt 14 miljoner invånare, har nu återigen kommit ned under 500 nya smittofall per dag.
Dödsfallen i hela landet som kan kopplas till covid-19 är nu 7,360. Siffran för Sverige är 12,649. Med andra ord nästan dubbla antalet trots att Sveriges befolkning är ca en tolftedel av den japanska.
Det går inte att undvika att tycka att svenska myndigheters inställning till användningen av ansiktsmask har med saken att göra. Här nedan kan ni se en scen från Japans parlament från i april 2020, och där nedan ser ni en presskonferens som statsminister Stefan Löfven höll bara härom dagen. Ingen i lokalen hade ansiktsmask på sig.
Så här står det på Folkhälsomyndighetens webbsida om covid-19 idag:
Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte en generell användning av munskydd i samhället. Det vetenskapliga stödet för att användning av munskydd i samhället skulle dämpa smittspridningen av covid-19 är sammantaget svagt. Detta till skillnad från andra åtgärder, som att hålla avstånd till andra personer och att alltid stanna hemma vid minsta symtom.
Sedan följer exempel på situtationer där man trots ovanstående ändå rekommenderar ansiktsmask. Det är väl kanske en förbättring jämfört med tidigare, då man argumenterade för att mask inte borde användas alls utanför vården, men resultatet blir förmodligen mest förvirring och en situation där vissa har mask men de flesta inte.
Jag hoppas att läsaren ursäktar tjatet, men att ett "svagt vetenskapligt stöd" smäller högre än de empiriska bevis vi nu har från de framför allt asiatiska länder där användandet av masker är utbrett, känns inte seriöst. Varför inte både hålla avstånd och använda ansiktsmask? Menar man att svensken inte klarar av en regel till? Jag upplever att det svenska förtroendet för myndigheternas visdom kanske borde justeras ibland.