Ursäkta den dåliga ordvitsen, men det är faktiskt ytterst sällan man ser en person som inte har mask på sig utomhus här i Stor-Tokyo-trakten. Ute på landsbygden, där det varken är trångt eller speciellt många smitto- eller dödsfall, så är det förmodligen en helt annan femma.
När pandemin var ett faktum förra våren hade vi stor brist på ansiktsmasker i landet. De som fanns var dyrare än vanligt och sålde slut ögonaböj. Sedan i höstas har det funnits masker i lager överallt. Och nu har vi då inte enbart de klassiska, vita standardmaskerna; nu kan man även uttrycka sin personliga smak i valet av mask.
Här ovan har ni omslaget till en nyutkommen så kallad "mook", en japansk publikationsvariant som är ett mellanting mellan ett magasin och en bok, därav namnet. Som ni förstår så handlar det enbart om ansiktsmasker; deras design, både den estetiska och den ergonomiska, och om funktionaliteten (nu när det fortfarande inte blivit riktig vår så poängeras det ofta att den är extra varm om näsan).
På snabbköpen och varuhusen finns det nu åtminstone 10-15 hyllmeter med masker i allsköns varianter. Här vårt lokala Ito-Yokado, en snabbköpskedja som för övrigt fyller 100 år i år.
Dryckestillverkaren Asahi (mest öl men även mycket annat) har faktiskt en serie mintpastiller under eget varumärke, vilket egentligen är ganska logiskt då folk ju kan få dålig andedräkt av många öl och därtill god mat med exempelvis mycket vitlök i. Den heter Mintia och nu har serien fått ett tillskott med efternamnet Mask. Folk tycker nämligen att man dels känner av sin egen andedräkt ganska väl när man har mask på sig, och man är dels orolig för att andedräkten ska så att säga koncentreras innanför masken så att man släpper iväg en luktbomb när masken åker av. Hur den skiljer sig kemiskt från de vanliga minttabletterna har vi inte lyckats få fram, möjligen har den en kraftigare karaktär.
Eftersom vi följt normen och haft mask på oss överallt när vi gått utanför hemmet sedan snart ett år, så ska det givetvis bli fantastiskt skönt att så småningom kunna slippa eländet. Samtidigt är vi tacksamma för den japanska vanan att ta på sig mask vid behov, då jag är övertygad om att det är en viktig del av förklaringen till varför Japan klarat sig relativt lindrigt undan.