Jag blev lite inspirerad av den ganska slumpartade inkluderingen av en spännande motorcykel i gårdagens trötta inlägg, så jag tänkte ta en titt på något som verkligen måste ses som en modern japansk designklassiker, och det är det mycket fruktbärande samarbetet mellan YAMAHA och designfirman GK Design.
Du minns kanske att jag skrev om Kikkomans klassiska sojaflaska för ett tag sedan, ritad av Kenji Ekuan. Samme Ekuan var med och startade GK Design redan 1957 tillsammans med en professor vid Tokyos Konsthögskola (där Ekuan gått) vid namn Koike (därav Group Koike). Redan innan dess hade en studentgrupp under ledning av Koike börjat studera och utveckla industridesignområdet och också gjort konkreta projekt, däribland för Yamaha. Det arbetet gav så lovande resultat, att samarbetet har fortsatt ända sedan dess. Märk att detta är något mycket ovanligt i Japan, där större företag oftast har en egen, intern designavdelning och relativt sällan tar in designkompetens utifrån (bara för att rätt ska vara rätt: Yamaha har en intern designavdelning, men det är mycket liten för ett företag av den här storleken; designarbetet styrs de facto av GK).
Yamaha startades som Nippon Gakki Seizo Kabushiki Kaisha - Japan Instruments Manufacturing Corporation - redan 1887 av Torakusu Yamaha (Yamaha blir Berglöv på svenska, förresten). Man är idag världens i särklass största tillverkare av musikinstrument. 1922 började man tillverka audioutrusning i form av en fonograf. Idag är man ett av de världsledande företagen inom audioteknik för både hem och studio.
Då man hade goda kunskaper i gjutning och andra metallurgiska processer (man hade ju tillverkat metallramar till sina pianon), fick man bli komponentleverantör till krigsmakten under kriget. Efter kriget såg man därför att man hade kompetens att ge sig in i fordonsmarknaden och det skedde via en kopia av en enstånka från tyska DKW (som även BSA och HD kopierade, ska vi tillägga). Idag är man näst största tillverkaren av tyngre, avancerade hojar i världen efter Honda (de billigare, små motorcyklarna kommer nu i allt större utsträckning från Indien eller Kina istället), med många radikala innovationer under bältet. Det är också kanske här som samarbetet med GK har gett de flesta riktigt nyskapande formerna och funktionerna.
När det gäller audio, så har jag alltid varit svag för GKs design av märkets produkter (stod och sålde dem på Rune Bergströms Radio & TV i Skellefteå i det forna 70-talet, och har ägt ett antal pjäser). Det handlar om en av de ytterst få massproducerade produktgenrer i Japan, där tillverkaren över decennier haft tillräcklig självkänsla (och kunskaper om branding och marknadsföring) för att hålla kvar vid ett tidlöst och elegant formspråk. Yamaha har - i snitt - de vackraste audioprodukterna i världen, om man frågar mig.
Idag är Yamaha alltså verksam i bland andra följande branscher: Musikinstrument, audioutrustning, motorcyklar, bilmotorer (för Toyota, Ford och Volvo), snöskotrar, båtmotorer, halvledare och livsglädje. Det sista var lite subjektivt, men jag tycker att firman har haft en himla bra känsla för vad produkter egentligen handlar om. Visst handlar det i första hand om funktion, men det handlar också om att ge kunden en djupare känsla av tillfredsställelse, kanske t o m en känsla av inspiration, glädje och upprymdhet. Faktum är att firmans valspråk består av ett enda ord, och det är kando, vilket skrivs med tecknena för "känsla" och "rörelse, förändring".. Det betyder ungefär "att bli djupt känslomässigt rörd". Det låter som en perfekt ledstjärna att guida konstruktörer och formgivare av musikinstrument, audioutrusning och häftiga fordon!
Man önskar att fler företag, världen över, kunde hitta samma symbios mellan ingenjörskonst och design som Yamaha och GK Design har åtnjutit i 60 år!