I Frankrike heter de croquettes, från croquer, att mumsa eller äta så att det krasar mellan tänderna; här i Sverige, med alla våra franska lånerätter och låneord, blir det kroketter. I Japan kallas dessa friterade “bullar” korokke, och de har varit mäkta populära i över 100 år; så poppis att det nog är många japaner som inte reflekterar över att det från början inte är japansk mat.
Detta är bara en gissning, men att det konsumeras åtminstone ett antal hundratusen korokke om dagen i detta land är nog ingen överdrift. De finns nästan överallt; på varuhus, snabbköp och närbutiker över hela landet. När man bara säger korokke, handlar det om mosad potatis som normalt blandas med lök och kanske lite morötter innan det paneras med mjöl, ägg och ströbröd för att sedan friteras. Ofta blandar man också i lite, lite köttfärs, kanske 5%. Heter det Cream Korokke (Kuriimu Korokke), så betyder det att innehållet är en stuvning med vitsås och (oftast) räkor.
Korokke kan serveras som en huvudrätt med ris, misosoppa, sallad och inlagda grönsaker, men det är lika ofta en snabbmaträtt som man i princip intar på stående fot, gärna direkt från fritösen på lokala köttbutiken (där den med fördel friteras i ister för absolut godaste resultat). På den tiden vi bodde i Nakano, en mycket gemytlig stadsdel strax väster om Shinjuku, hade vi en riktigt genuin japansk köttaffär på vår lokala shoutengai (butiksgata) där innehavaren stod beredd att fritera just din korokke när som helst. Jag köpte ofta hem ett par korokke som vi sedan gjorde lunchmacka på med rostat bröd, grönsallad och den speciella japanska tonkatsu-såsen på. Tonkatsu betyder friterat fläskkött och såsen är speciellt framtagen för att funka bra med friterad mat. Den finns till salu överallt där det säljs matvaror, så du kan inte undgå att hitta den om du vill ta med hem till Sverige.
Nästa vecka är det Valentine’s Day, närmare bestämt fredagen den 14:e, och då är det, som ni kan läsa mer om här, kutym att tjejer ska köpa choklad till killarna. En månad senare är det White Day, då det är meningen att killarna ska returnera gesten med en gåva. I den här vevan så får alla japanska marknadsförare hjärta&smärta-fnatt och precis allt saluförs med hjärtan och underförstådda löften om romantik. Här ovan ser ni hur First Kitchen, en av Japans hemgjorda hamburgerkedjor, nu saluför en hjärtformad korokke-burgare.
Japaner älskar friterad mat! Tempura (i huvudsak grönsaker och fisk som doppas i en lätt frityrsmet och friteras utan panering), tonkatsu (friterat fläskkött), menchi-katsu (en slags panerad och friterad pannbiff), ebi-furai (räkor), chikin kara-age (friterad kyckling utan panering) och kaki-furai (friterade ostron) för att nämna de vanligaste varianterna. I de typiska japanska matlådorna (bento) återfinns det i åtminstone hälften av fallen någon form av friterad mat.
Hemligheten bakom populariteten får väl sägas vara hantverksskickligheten. Friterad mat i Japan upplevs nämligen mycket sällan som fet. Man friterar i högkvalitativ olja vid rätt temperatur, vilket gör att maten får en omedelbar skorpa som ser till att oljan inte tränger in i maten. Den stänger också inne alla safter och smakämnen så att det summa summarum blir väldigt smakrikt samtidigt som det inte känns kladdigt eller osunt.